ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ


Η Εσωτερικη Θερμομονωση των τοίχων είναι ουσιαστικά η παραδοσιακή μέθοδος για την θερμομόνωση του σπιτιού μας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από την εξωτερική θερμομόνωση. Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, κατά την εσωτερική θερμομόνωση οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται στο εσωτερικό των τοίχων και όχι εξωτερικά του σπιτιού, ενώ και εδώ κατά βάση χρησιμοποιείται η διογκωμένη πολυστερίνη έναντι της εξηλασμένης πολυστερίνης, όπως άλλωστε και στις περισσότερες μεθόδους θερμομόνωσης.
Κατά βάση η εσωτερική θερμομόνωση πλέον εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εξωτερική θερμομόνωση, κυρίως για λόγους προσβασιμότητας ή και για άλλους λόγους που θα δούμε και παρακάτω. Από την άλλη όμως σε περιπτώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και οι δυο μέθοδοι, κατά κόρον προτιμάται η Εξωτερικη Θερμομονωση. Από την άλλη υπάρχει και άλλη μια μέθοδος θερμομόνωσης, η οποία εφαρμόζεται αποκλειστικά σε νέες οικοδομές και σπίτια που βρίσκονται υπό ανέγερση, η Θερμομονωση Διπλης Τοιχοποιιας.
Αν λοιπόν θέλετε να πάρετε προσφορές από συνεργεία, είτε για εξωτερική θερμομόνωση είτε για εσωτερική θερμομόνωση, η πιο αποτελεσματική και εύκολη λύση είναι το myConstructor. Εδώ θα μπορέσετε σε λίγα μόλις λεπτά να καταχωρήσετε το έργο σας, απαντώντας μόνο σε κάποιες σύντομες ερωτήσεις σχετικά με τη θερμομονωση σας. Όταν ολοκληρώσετε την ΔΩΡΕΑΝ καταχώρηση του έργου σας θα αρχίσετε να παίρνετε προσφορές από συνεργεία όπου και αν βρίσκεστε στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας την πιο ολοκληρωμένη και εύκολη έρευνας αγοράς γύρω από τη θερμομόνωση τοίχων. Για να καταχωρήσετε το έργο σας απλά πατήστε στο κουμπί που ακολουθεί.
Θερμομονωση Καταχωρηση
Αρχικά λοιπόν να αναφέρουμε ότι με την εσωτερική θερμομόνωση μπορούμε να επιτύχουμε εξίσου σημαντική μείωση σε θερμικές απώλειες όπως και με την εξωτερική θερμομόνωση, όμως εν τέλει τα θερμοκρασιακά αποτελέσματα δεν είναι ισάξια της εξωτερικής θερμομονωσης. Αυτό συμβαίνει διότι η εξωτερική θερμομόνωση προσφέρει καλύτερες και φιλικότερες θερμοκρασίες τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, καθώς προστατεύει και τα δομικά στοιχεία από τις θερμοκρασιακές μεταβολές, με αποτέλεσμα τελικά η μεταφορά θερμοκρασίας από το εσωτερικό του σπιτιού να είναι ακόμα μικρότερη. Ουσιαστικά δηλαδή η εξωτερική θερμομόνωση εκμεταλλεύεται πλήρως τη θερμοχωρητικότητα των τοίχων και τους προστατεύει πληρέστερα από τις καιρικές συνθήκες.
Από την άλλη βέβαια η εσωτερική θερμομόνωση αποτελεί μονόδρομο σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν πρόκειται για διατηρητέα κτίρια ή παραδοσιακούς οικισμούς, όπου δεν επιτρέπεται η εξωτερική μορφοποίηση των κτιρίων. Επίσης η εσωτερική θερμομόνωση προτιμάται των άλλων μεθόδων θερμομόνωσης, όταν πρόκειται για πολυκατοικίες που η θερμομόνωση θα γίνει σε ένα μόνο διαμέρισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις που είτε το κόστος της σκαλωσιάς και μόνο που απαιτείται για την εξωτερική θερμομόνωση είναι απαγορευτικό, είτε επειδή με την εξωτερική θερμομόνωση αλλάζει η εμφάνιση του σπιτιού και δεν θα υπάρχει ομοιομορφία στην πολυκατοικία, αποκλείεται η εξωτερική θερμομόνωση και εν τέλει επιλέγεται η εσωτερική θερμομόνωση.
Εσωτερικη ΘερμομονωσηΌσον αφορά τα στάδια εφαρμογής της εσωτερικής θερμομόνωσης:
- Στην πρώτη φάση της εσωτερικής θερμομόνωσης πρέπει να επιλεγεί το κατάλληλο θερμομονωτικό υλικό, όπου συνήθως προτιμάται η διογκωμένη πολυστερίνη έναντι της εξηλασμένης.
- Στη συνέχεια οι θερμομονωτικές πλάκες στερεώνονται στην εσωτερική πλευρά των πλαϊνών τοίχων, είτε με μηχανική στήριξη είτε με κόλλα
- Στο τρίτο στάδιο της εσωτερικής θερμομόνωσης γίνεται η επικάλυψη του θερμομονωτικού υλικού με κονιάματα ή γυψοσανίδα
- Ενώ στο τέλος γίνεται ο χρωματισμός της επιφάνειας των γυψοσανίδων με τα κατάλληλα υλικά, ώστε να ολοκληρωθεί η εσωτερικη θερμομονωση

Για να έχετε όμως μια ακόμα πιο σαφή εικόνα σχετικά με την εσωτερική θερμομόνωση, σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εσωτερικής θερμομόνωσης, ξεκινώντας πρώτα από τα πλεονεκτήματα:
1) Πρώτα από όλα λοιπόν σε κάποιες περιπτώσεις η επιλογή της εσωτερικής θερμομόνωσης είναι η μοναδική επιλογή θερμομόνωσης τοίχων, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω.  Για παράδειγμα σε σπίτια διατηρητέα, σε διαμερίσματα που δεν θα γίνει θερμομόνωση σε όλη την πολυκατοικία ή τον όροφο, σε οικισμούς με πολεοδομικούς περιορισμούς κλπ., η εσωτερική θερμομόνωση των τοίχων σας είναι μονόδρομος.
2) Επίσης με την εφαρμογή της εσωτερικής θερμομόνωσης τα θερμομονωτικά αποτελέσματα είναι λίγο πιο άμεσα, καθώς η θερμομόνωση βρίσκεται πριν από τα δομικά στοιχεία του τοίχου.
3) Σε αντίθεση με την εξωτερική θερμομόνωση, στην εσωτερική θερμομόνωση το θερμομονωτικό υλικό δεν είναι εκτεθειμένο στο περιβάλλον και τις καιρικές μεταβολές, για αυτό και δεν απαιτείται και ιδιαίτερη προστασία τους.
4) Επειδή όλες οι εργασίες της εσωτερικής θερμομόνωσης γίνονται στο εσωτερικό του κτιρίου, μπορείτε να την πραγματοποιήσετε οποτεδήποτε θέλετε μέσα στον χρόνο, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης δεν έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα ή διένεξη με τους γείτονες, καθώς ούτε τους ενοχλείτε ούτε καν αλλάζει η εξωτερική πλευρά των τοίχων σας, σε αντίθεση με την εξωτερική θερμομόνωση.
5) Το κόστος της εσωτερικής θερμομόνωσης σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι λίγο χαμηλότερο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου απαιτείται σκαλωσιά για την εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων σας. Ωστόσο επειδή τα πλεονεκτήματα της εξωτερικής θερμομόνωσης είναι αρκετά σημαντικά και ιδιαίτερα όσον αφορά τις θερμοκρασιακές μεταβολές, οι περισσότεροι τελικά καταλήγουν στην εξωτερική θερμομόνωση.

Θερμομονωση Καταχωρηση
Από την άλλη πλευρά βέβαια, όπως η εξωτερική θερμομόνωση έτσι και η εσωτερική, εκτός από πλεονεκτήματα έχει και μειονεκτήματα. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω αναλυτικά τα μειονεκτήματα της εσωτερικής θερμομόνωσης:
1) Το πρώτο και κυριότερο μειονέκτημα της εσωτερικής θερμομόνωσης είναι πως το σπίτι επηρεάζεται πιο εύκολα από την εξωτερική θερμοκρασία, καθώς δεν εκμεταλλεύεται την θερμοχωρητικότητα του εξωτερικού τοίχου, σε αντίθεση με την εξωτερική θερμομόνωση. Έτσι όταν πχ χρησιμοποιείτε θερμαντικές συσκευές για να έχετε ζέστη στον χώρο σας, μόλις τις κλείσετε ο χώρος σας θα ψυχθεί πιο άμεσα αν έχετε κάνει εσωτερική θερμομόνωση συγκριτικά με την εξωτερική θερμομόνωση.
2) Με την εφαρμογή εσωτερικής θερμομόνωσης περιορίζεται ο εσωτερικός χώρος του σπιτιού σας, καθώς τα μονωτικά υλικά τοποθετούνται από την μέσα πλευρά και έτσι καταλαμβάνουν ένα μέρος του διαθέσιμου εσωτερικού χώρου. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί, με την εφαρμογή εσωτερικής θερμομόνωσης δεσμεύουμε περίπου το 3-4% του ωφέλιμου χώρου από το εσωτερικό του σπιτιού μας, εν αντιθέσει με την εξωτερική θερμομόνωση.
3) Εκτός των άλλων, με την εσωτερική θερμομόνωση τα δομικά στοιχεία συνεχίζουν να κινδυνεύουν από συστολές και διαστολές λόγω των θερμοκρασιακών μεταβολών, ενώ υπάρχει και κίνδυνος ρηγματώσεων από την εισροή βρόχινου νερού. Επίσης άλλο ένα πρόβλημα που υφίσταται με την εσωτερική θερμομόνωση και απαλείφεται εάν επιλέξετε την εξωτερική θερμομόνωση, είναι το θέμα με τις θερμογέφυγες, οι οποίες είναι πιθανόν να εμφανιστούν, ιδιαίτερα στα σημεία διακοπής της τοιχοποιίας από τις πλάκες των ορόφων. Γενικότερα δηλαδή η εσωτερική θερμομόνωση δεν προστατεύει τον τοίχο και το σπίτι σας πλήρως από τις μεταβολές της εξωτερικής θερμοκρασίας, όπως κάνει η εξωτερική θερμομόνωση.
4) Ένα ακόμα μειονέκτημα της εσωτερικής θερμομόνωσης είναι πως για το διάστημα που θα γίνουν οι εργασίες υπάρχει σημαντική όχληση στους ένοικους. Αυτό σημαίνει ότι κατά την εσωτερική θερμομόνωση εκτός ότι πρέπει να γίνουν αρκετές εργασίες στο εσωτερικό (μεταφορά επίπλων, στρώσιμο προστατευτικών στο πάτωμα κλπ), ολόκληρη η διαβίωση στο εσωτερικό είναι προβληματική έως και ανέφικτη κατά τις μέρες των εργασιών. Αντίθετα βέβαια στην εξωτερική θερμομόνωση τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν αφού όλες οι εργασίες γίνονται εξωτερικά.
Έχοντας λοιπόν διαβάσει παραπάνω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εσωτερικής θερμομόνωσης, σε σύγκριση κυρίως με την εξωτερική θερμομόνωση, θα έχετε σίγουρα σχηματίσει μια πιο πλήρη εικόνα για τη θερμομόνωση των τοίχων σας. Βεβαίως καλό είναι για να σχηματίσετε μια πλήρη εικόνα για τη θερμομονωση, να διαβάσετε λεπτομέρειες και για τις άλλες μεθόδους θερμομόνωσης, πατώντας στα παρακάτω links (Εξωτερικη ΘερμομονωσηΘερμομονωσης Διπλης Τοιχοποιιας).
Εφόσον λοιπόν έχετε καταλήξει στην εσωτερική θερμομόνωση ή θέλετε να πάρετε προσφορές από συνεργεία για τη δική σας θερμομόνωση, πατήστε απλά το κουμπί που ακολουθεί, ώστε να καταχωρήσετε ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας σχετικά με την θερμομόνωση των τοίχων σας. Σε λιγότερο από 5 λεπτά θα έχετε ολοκληρώσει την καταχώρηση του έργου σας και άμεσα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από αξιόπιστα, οικονομικά και αξιολογημένα συνεργεία για θερμομόνωση, όπου και αν είστε στην Ελλάδα. Στο myConstructor θα κάνετε σίγουρα την πιο εύκολη, οικονομική και αποτελεσματική έρευνα αγοράς σχετικά γύρω από τη θερμομονωση του σπιτιού σας, είτε πρόκειται για εσωτερική θερμομονωση είτε για εξωτερική θερμομόνωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

TIPS ΓΙΑ ΜΩΝΟΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ